Stalen binnendeuren plaatsen? Inspiratie en info

stalen draaideur aalter

Stalen binnendeuren zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel in moderne als klassieke interieurs zien we stalen binnendeuren vandaag volop terug. Dat mag natuurlijk niet verbazen: binnendeuren in staal zijn enerzijds een blikvanger in huis en anderzijds zijn er heel wat opties om ze heel stijlvol en helemaal passend in je interieur te maken.

Maar welke soorten deuren in staal zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen? In welk formaat kan je ze maken en hoe weet je wat een correcte prijs is? Dat en nog meer inspiratie en informatie vind je terug in dit artikel.

Hoe worden stalen binnendeuren gemaakt?

Bij ons worden de deuren vrijwel altijd op maat en op de ambachtelijke wijze gemaakt in ons eigen atelier. We maken hiervoor een verfijnde staalconstructie met meestal ook integratie van beglazing. Wij doen dat op de oude manier met mastiek voor de glazen ruiten.

Op die manier kunnen we heel fijne staalprofielen gebruiken bij de raampjes, om zo maximale lichtinval te bekomen. Ook esthetisch geeft het een uniek resultaat. De meeste stalen deuren zijn erg robuust door de dikkere raamprofielen. Onze deuren hebben een eleganter uiterlijk door die verfijning.

Het verschil met houten deuren is dat er over het algemeen geen deuromlijsting wordt voorzien. Bij de plaatsing wordt de muurpleister dan doorgetrokken tot bij het stalen frame.

Voor de afwerking worden de deuren van een poedercoating voorzien. Dat vormt een oerdegelijke beschermingslaag die tot wel 50 jaar intact blijft.

Welke types stalen binnendeuren zijn er?

Een deur in staal hoeft totaal geen klassieke draaideur te zijn. Vandaag zie je stalen deuren in alle vormen en soorten. We geven je graag een inspirerend overzicht met enkele types van deuren.

stalen deur bij zwembad

Stalen schuifdeuren met glas

Schuifdeuren zijn handig om een scheiding te maken tussen verschillende kamers of blokken in je interieur. Stalen schuifdeuren werken op dezelfde manier als alle andere schuifdeuren: er worden rails voorzien en de deuren schuiven er met hun wielen in. Het systeem wordt natuurlijk weggewerkt in het ontwerp zodat het eindresultaat sowieso gezien mag worden.

Een stalen schuifdeur is ook nuttig om plaats te kunnen winnen voor bijvoorbeeld meubilair. Er is geen ruimte nodig om de deur open of dicht te laten draaien.

Taatsdeuren in staal met glas

Stalen taatsdeuren of pivoterende stalen deuren zijn deuren die om hun as open- en dichtdraaien. Er wordt een draaipunt bevestigd bovenaan de deur en onderaan de deur om zo een loodrechte verticale as te bekomen waar de deur binnen kan draaien.

Het belangrijkste voordeel van deze deuren is dat je ze niet in kozijnen hoeft te steken. Daardoor wordt de taatsdeur aanzienlijk lichter en gaat ze dus ook vlotter open. Kozijnen van staal zijn erg zwaar. Daarnaast zal de deur zichzelf steeds automatisch sluiten. Pivoterende deuren gaan doorgaans ook zeer lang mee.

Door ze af te werken met een glasraam, heb je met dergelijke stalen binnendeur een absolute troef in huis voor een modern interieur.

Stalen draaideuren met glas

Stalen draaideuren zitten in hun kozijn net als alle andere deuren met scharnieren. Je kan kiezen of je de scharnieren zichtbaar of onzichtbaar wil wegwerken in het ontwerp van je deur.

De verschillen met draaideuren in andere materialen zijn verder vooral esthetisch: het combineren van glas en staal geeft een unieke look en je kan heel wat kanten op wat betreft vormen en afmetingen van de deur.

Stalen veiligheidsdeuren

Er bestaan uiteraard ook stalen deuren zonder glas, dus volledig in staal. Die zal je niet vaak vinden in een particuliere woning. Dat is eerder voor publieke gebouwen, waar je ze als veiligheidsdeuren ziet. Denk aan een ziekenhuis of cultureel centrum. Staal is uiteraard zeer solide en vuurbestendig, wat in die gebouwen erg belangrijk is. Verder heeft het ook een goede isolatiewaarde.

Wat zijn de voor- en nadelen van stalen deuren in huis?

Voordelen van stalen binnendeuren:

 • Je kan enorm spelen met vormen, profielen, beglazing om zo echt tot een maatproject te komen dat perfect in je interieur past
 • De poederlak is mogelijk in alle RAL-kleuren
 • Een deur met fijne staalprofielen staat zeer elegant in huis
 • In combinatie met hout is een stalen deur een echte eyecatcher. Daarom worden ze ook vaak voor bijgebouwen gevraagd
 • In iedere omgeving kunnen ze een meerwaarde betekenen
 • Solide en zeer lange levensduur tot wel 50 jaar
 • Goede isolatie tegen geluid en koude. Op die manier verhoogt je wooncomfort en bespaar je ook wat energiekosten.

Nadelen van de deuren:

 • Over het algemeen wat duurder dan deuren in hout of andere materialen
 • Het is moeilijk om ze zelf te plaatsen, dat laat je best ook aan een vakman over.

stalen binnendeuren plaatsen

Wat is de kostprijs van stalen binnendeuren?

Alles is maatwerk, dus de prijs wordt vooral bepaald door jouw eigen wensen en voorkeuren. Hoe moet de beglazing eruit zien? Wat met het stalen frame? Gaan we voor aparte vormen of blijft het allemaal vrij rechttoe rechtaan?

 • Voor een stalen scheidingswand met glas mag je toch zeker op minimaal 2000 euro rekenen. Wil je daarin een deur verwerken, dan zal het totaalplaatje vanzelfsprekend duurder worden.
 • Een stalen taatsdeur kost al snel 2.500 tot 3000 euro.
 • Over het algemeen zijn deze goedkoper dan stalen scharnierdeuren, waarvoor je een prijs betaalt rond de 3000 – 3500 euro.
 • Voor de inbouw van stalen schuifdeuren reken je best op een prijs boven de 3500 euro.

Onderhoudstips voor stalen deuren

Stalen binnendeuren vragen niet meer dan een gewoon onderhoud. Veeg het stof af en maak de ruitjes schoon en je zit eigenlijk al goed.

Doordat de deuren beschermd zijn door de poedercoating moet je ze niet om de zoveel jaar opnieuw gaan kleuren. Stalen binnendeuren behouden hun uiterlijk makkelijk voor 50 jaar. De deuren kunnen niet roesten, barsten of andere slijtage gaan vertonen bij een normaal gebruik.

Metaalconstructie Clement is specialist in staal

Ben je overtuigd van de meerwaarde van staal in je interieur? Al dan niet gecombineerd met houten elementen? Dan werken we graag met jou aan je project: van het ideale ontwerp tot de productie en de plaatsing.

Contacteer ons gerust om je wensen voor te leggen en we maken graag een vrijblijvende offerte op.

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor uw project?

Laat het ons weten en we helpen u met plezier verder.