Wat is poederlakken en waarom is het zo goed voor metalen poorten?

schuifpoort lamellen

Het poederlakken van metalen poorten is een vaak gebruikte methode voor het afwerken en beschermen van de poort tegen weersinvloeden. Deze techniek biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele verfcoatings, waardoor het een favoriete keuze is geworden voor zowel esthetische als functionele doeleinden.

In dit artikel gaan we even dieper in op wat poederlakken precies inhoudt, de voordelen ervan, en waarom het superieur is aan conventionele verfcoatings.

Wat is poederlakken precies?

Poederlakken is een afwerkingsproces waarbij een elektrostatisch geladen poeder op een metalen oppervlak wordt aangebracht. Dit poeder hecht zich vervolgens aan het oppervlak en wordt bij verhitting in een oven gesmolten en uitgehard.

Het resultaat is een duurzame, uniforme en weerbestendige coating die het metaal beschermt tegen corrosie, slijtage en andere vormen van schade.

Wat zijn de voordelen van poederlakken?

  • Duurzaamheid: een van de belangrijkste voordelen van poederlakken is de buitengewone duurzaamheid van de resulterende coating. Omdat het poeder tijdens het uithardingsproces smelt en zich verbindt met het oppervlak, ontstaat er een sterke hechting die bestand is tegen krassen, deuken en corrosie. Dit maakt het ideaal voor gebruik buitenshuis, waar metalen poorten vaak worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden.
  • Esthetiek: poederlakken biedt een breed scala aan kleuren en afwerkingen, waardoor het mogelijk is om metalen poorten aan te passen aan de specifieke esthetiek van een woning of bedrijf. Of het nu gaat om een strakke, moderne look of een rustieke uitstraling, poederlakken kan aan verschillende ontwerpeisen voldoen.
  • Milieuvriendelijkheid: In vergelijking met conventionele natte verfcoatings produceert poederlakken minder vluchtige organische stoffen (VOS) en bevat het geen schadelijke oplosmiddelen. Dit maakt het een milieuvriendelijkere optie voor zowel fabrikanten als consumenten die streven naar duurzame productie- en consumptiepraktijken.
  • Efficiëntie: het poederlakproces is efficiënter dan traditionele verfmethoden omdat het overspray minimaliseert en het mogelijk maakt om ongebruikte poeder opnieuw te gebruiken. Dit vermindert afval en verbetert de algehele kosteneffectiviteit van het afwerkingsproces.

Video: op bezoek in de poederlakkerij

In dit filmpje gaan we op bezoek bij Vlamytal in Brugge. Roderick vertelt je graag meer over poedercoaten.

Waarom is poederlakken beter dan een gewone verfcoating?

In tegenstelling tot traditionele verfcoatings, die vaak kunnen afbladderen of afpellen na verloop van tijd, biedt poederlakken een superieure hechting aan het metalen oppervlak. Dit zorgt voor een langdurige bescherming en esthetiek zonder dat regelmatig onderhoud nodig is.

Metalen poorten die zijn voorzien van een poedercoating zijn ook beter bestand tegen de effecten van vocht, UV-straling en temperatuurschommelingen.

Dit maakt ze geschikt voor gebruik in zowel warme als koude klimaten, waar extreme weersomstandigheden de levensduur van traditionele verfcoatings kunnen verkorten.

  • Uniforme dekking: het poederlakproces zorgt voor een gelijkmatige dekking van het oppervlak, zonder druipers, strepen of onvolkomenheden die vaak voorkomen bij het aanbrengen van natte verfcoatings. Dit resulteert in een professionele afwerking die zowel visueel aantrekkelijk als duurzaam is.
  • Snellere uitharding: poederlakken vereist geen lange droogtijden zoals traditionele natte verfcoatings. Zodra het poeder is aangebracht en uitgehard in de oven, is de coating direct klaar voor gebruik, waardoor de productietijd wordt verkort en de doorlooptijden worden versneld.

Wij kiezen resoluut voor poedercoating bij onze poorten op maat

Het poederlakken van metalen poorten biedt een scala aan voordelen ten opzichte van traditionele verfcoatings, waardoor het een populaire keuze is geworden voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Met zijn buitengewone duurzaamheid, esthetische veelzijdigheid en milieuvriendelijke eigenschappen, biedt poederlakken een superieure oplossing voor het beschermen en verfraaien van metalen poorten, waardoor ze langer meegaan en er beter uitzien.

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat in hout en metaal.

Een op maat gemaakte poort is altijd een meerwaarde voor je woning inzake comfort, stijl en privacy. Wij helpen je graag aan een maatwerk poort en automatisatie. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.