Automatisatie op een bestaande poort?

Automatisatie schuifpoort

Als het gaat over poortautomatisatie krijgen we af en toe de vraag of automatisatie op een bestaande poort ook mogelijk is. En dan moeten we doorgaans met de welgekende cliché het hangt er vanaf” antwoorden.

Het is dus sterk afhankelijk van de situatie of er nog automatisatie kan voorzien worden op een poort die er reeds staat, los van het feit of wij de poort al eerder hadden geplaatst of niet.

In dit artikel geven we even wat toelichting.

Zijn de nutsvoorzieningen aanwezig?

Beschik je over een inrijpoort of hek bij een pas heraangelegde tuin met oprit en wil je die automatiseren? Dan is het om te beginnen de vraag of de elektriciteit reeds naar de poortzone werd getrokken.

Heb je wel wachtkabels voorzien? Iets wat wij overigens aanraden bij klanten die in volle tuinrenovatie zijn. Dan heb je geluk en kunnen we waarschijnlijk wel een bovengrondse poortmotor plaatsen achteraf. Voor een ondergrondse motor is de uitdaging vaak groter.

Zijn die nutsvoorzieningen niet aangelegd? Dan is het natuurlijk niet de bedoeling om je hele tuinafwerking zomaar te gaan uitbreken en weer aan het graven te gaan. Daar moeten we dan kijken of het überhaupt haalbaar is om nog kabels te trekken richting de poort.

Wat voor poort is het?

Een manuele poort of hek wordt uiteraard gemaakt met het idee om ze handmatig te openen en sluiten. Dat betekent dus een stevige klink, valbeugel of andere vorm van sluiting.

  • Bij draaipoorten of hekken met een aangevezen beugel of een klassieke klink is er doorgaans geen probleem: die kan worden verwijderd. In andere gevallen is dat wat moeilijker.
  • Bij schuifpoorten is het dan weer kijken of ze op een rail werd gezet, dan wel vrijdragend is om de automatisatiemogelijkheden te kunnen adviseren.
Poort met kruisverdeling en automatisatie

Is er plaats voor de motor?

Stel dat de poort zelf er zich wel toe leent en dat kabels trekken nog perfect mogelijk is.  Dan is het nog te zien of er wel plaats genoeg is om de motor te plaatsen.

Doorgaans zal dat wel lukken, maar heel af en toe is de ruimte nu eenmaal te krap en kan er ook geen bovengrondse motorkast worden gezet.

Ziet het er treffelijk uit?

Je hebt dan wel het praktische nut, maar het esthetische aspect is natuurlijk ook van belang. Zeker bij oudere poorten of hekken kan het bijvoorbeeld zijn dat de beschikbare kleuren voor de motorkast niet echt aansluiten bij de poort zelf.

In andere gevallen is het bijkomende motorsysteem zelf gewoon niet mooi, denk bijvoorbeeld aan hydraulische armen die op de poortvleugels worden aangebracht, waardoor de poort zijn charme wel wat kan verliezen aan een kant.

Soms komt het allemaal wel best harmonieus uit als geheel. Dus dat is een kwestie van smaak.

Het budget voor automatisatie

Last but not least: poortmotoren zijn niet goedkoop. Zelfs bij de installatie van een nieuwe automatische poort kan de factuur al snel verdubbelen, gewoon door de keuze voor automatiseren in plaats van manueel.

Hou er dus rekening mee dat je daar wel een budget voor nodig zal hebben. Van motor tot graafwerk voor eventuele kabels en plaatsing. Het telt allemaal wel mee natuurlijk.

industriële schuifhekken

Ons advies: beslis al bij de plaatsing van je poort over automatisatie

We spreken natuurlijk voor onze winkel. Maar het beste advies dat we je kunnen geven is toch om de beslissing al te maken of je de poort direct, dan wel achteraf wil automatiseren of als je dat toch niet gaat doen.

Wil je het budget wat spreiden en zit je in volle tuinaanleg? Dan kan je wel al de bekabeling gaan voorzien, de poort laten plaatsen en die in een later stadium nog automatiseren.

Op die manier houden we vanaf het poortonwerp al rekening met al dan niet een aankomende automatisatie. En het spreekt vanzelf dat meteen een automatische poort plaatsen met alles erop en eraan ook kan schelen in werkuren dan wanneer we daar een tijd later nog voor terugkomen.

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat in hout en metaal.

Een op maat gemaakte poort is altijd een meerwaarde voor je woning inzake comfort, stijl en privacy. Wij helpen je graag aan een maatwerk poort en automatisatie. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.