Hoe maak je een automatische poort veilig voor kinderen?

Padouk poort met kruisjes

Steeds meer van onze klanten kiezen voor automatische poorten als bijvoorbeeld inrijpoort voor de oprit. Het is dan ook gemakkelijk, veilig en esthetisch. Met de hedendaagse technologie kan je zelfs vanop afstand met je smartphone je poort met één druk op de knop openen of sluiten.

We krijgen wel vaak vragen over veiligheid. En meer bepaald hoe veilig een automatische poort is voor kinderen. Kinderbeveiliging is een belangrijk aspect dat we zeker niet over het hoofd zien bij de installatie van automatische poorten. Hierna wat meer uitleg, zodat je als ouder met een gerust hart kan kiezen voor een automatische toegang.

dubbele draaipoort op maat

Aandachtspunten voor veilige automatische poorten

Automatische poorten zijn grote, zware structuren die met aanzienlijke kracht kunnen bewegen.

De poorten zijn evenwel ontworpen om veilig en efficiënt te werken, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren wanneer kinderen in de buurt van de poorten spelen of zich niet bewust zijn van de gevaren.

Kinderen zijn soms van nature nieuwsgierig of onstuimig en willen wel eens proberen om door een open poort te rennen voordat ze sluit, of ze kunnen zich verwonderen over het mechanisme dat de poort beweegt. Daarom is het cruciaal dat automatische poorten voorzien zijn van kinderbeveiligingsopties om bijvoorbeeld knelling uit te sluiten.

Dubbele draaipoort met aluminium kokers

Belangrijke kinderbeveiligingsmechanismen

Gelukkig zijn er verschillende beveiligingsmechanismen voor poorten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om de veiligheid van kinderen te waarborgen bij het gebruik van automatische poorten. Hieronder beschrijven we enkele van de meest effectieve en essentiële zaken:

1. Infrarood sensoren

Fotocellen, ook wel infrarood sensoren genoemd detecteren obstakels in de baan van de poort door middel van een onzichtbare straal.

Als iets of iemand, zoals een kind, de infraroodstraal onderbreekt, stopt de poort onmiddellijk met bewegen, of begint ze terug te keren naar open stand.

Deze technologie is bijzonder effectief omdat ze voorkomt dat de poort sluit wanneer er zich iets in het pad van de poort bevindt. Dit vermindert het risico dat een kind gekneld raakt tussen de poort en het hek of een ander vast object.

2. Druksensitieve beveiligingslijsten

Een andere belangrijke beveiliging is de installatie van druksensitieve beveiligingslijsten. Deze lijsten worden langs de randen van de poort geplaatst en zijn ontworpen om druk te detecteren.

Als de poort tijdens het sluiten iets of iemand aanraakt, wordt de beweging van de poort onmiddellijk gestopt.

Dit is een extra bescherming tegen beknellingen, vooral voor kleinere kinderen die mogelijk niet opgemerkt worden door andere systemen. Het is een aanvulling op de infraroodbeveiliging voor de algemene veiligheid van het poortsysteem.

3. Beveiligde bedieningselementen en toegangscontrole

Goed, je kind zal dus al niet vast geraken tussen de poort. Een andere manier om de veiligheid van kinderen te waarborgen is door ervoor te zorgen dat de bedieningselementen voor de automatische poort goed beveiligd zijn.

Kinderen zijn vaak nieuwsgierig naar knoppen en bedieningspanelen. Daarom is het belangrijk om deze buiten hun bereik te plaatsen en indien mogelijk te voorzien van beveiligingscodes of sleutelsystemen.

Daarnaast kunnen automatische poorten worden uitgerust met een geavanceerd toegangscontrolesysteem waarbij je als volwassene zelf bepaalt wie toegang heeft. Dit kan bijvoorbeeld een afstandsbediening zijn die alleen door volwassenen wordt bediend of een smartphonesysteem dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang geeft.

4. Waarschuwingssignalen en lichten

Automatische poorten kunnen optioneel ook worden uitgerust met waarschuwingssignalen en lichten die aangeven wanneer de poort in beweging is. Dit is vooral nuttig voor kinderen, omdat het hun bewustzijn vergroot van het feit dat de poort gaat sluiten of openen.

Audiovisuele waarschuwingen, zoals een geluidssignaal of een zwaailicht, trekken de aandacht van kinderen en zorgen ervoor dat ze geen domme dingen gaan doen.

5. Regulier onderhoud en inspectie

Hoewel automatische poorten zijn ontworpen om veilig te werken, blijft het op lange termijn essentieel om de poort regelmatig te laten inspecteren en onderhouden.

Tijdens een routine-onderhoud worden de beveiligingssystemen, zoals fotocellen en druksensitieve lijsten, grondig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze naar behoren blijven werken. Ook het smeermiddel en de motor van de poort worden nagekeken om onverwachte storingen te voorkomen.

Schuifpoort met buisjes 30x30, 30mm tussen

Toezicht en voorlichting aan je kinderen

Het spreekt vanzelf dat je als ouder je kinderen ook bewust maakt van de gevaren van zomaar door een open poort naar buiten te lopen op straat ofzo.

Geef dus zeker aan dat ze beter niet in de buurt van de poort spelen en dat ze altijd op een veilige afstand moeten blijven wanneer de poort in beweging is.

Hou zeker met de kleinste kinderen ook altijd een oogje in het zeil wanneer de poort in gebruik is. Zelfs met alle beveiligingsopties aanwezig. Maar dat spreekt eigenlijk voor zich.

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat in hout en metaal.

Een op maat gemaakte poort is altijd een meerwaarde voor je woning inzake comfort, stijl en privacy. Wij helpen je graag aan een maatwerk poort. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.