Automatisatie poort: welke motor kiezen?

poort hout en metaal

Het mooie van een automatische poort is dat je niets hoeft te doen als je binnen komt rijden. Handig, want op deze manier hoef je niet uit je auto of van je fiets te stappen om de poort open te maken. Een automatische poort wordt aangedreven met een motor. Het is belangrijk dat deze motor goed werkt. Maar wat is nu de beste motor? Hoe kies ik de juiste motor voor mijn automatische poort? Lees verder en ontdek uit welke motor je kunt kiezen en welke het beste is.

Hoe kies ik de juiste motor voor mijn automatische poort?

Het uitkiezen van de juiste motor is afhankelijk van het soort poort dat je hebt. Niet iedere motor is geschikt voor elke poort. Daarbij kan het ook zijn dat je reeds over een poort beschikt die je nu wilt automatiseren. In dit geval is de motor niet geïntegreerd en moet je hem nog monteren om je poort te automatiseren. Bij een nieuwe poort wordt de motor uiteraard door ons al geïntegreerd.

houten poort afrormosia

Uit welke soort motoren kan ik kiezen?

Er is veel diversiteit op het gebied van motoren voor een automatische poort. Hieronder lees je uit welke soort motor je kunt kiezen:

Telescopische motoren

Een telescopische motor wordt ook wel een draaihekmotor genoemd. Een telescopische motor biedt een eenvoudige oplossing als je een goede motor zoekt om je hek of poort te automatiseren. Zowel voor residentiële als gemeenschappelijke poorten. Belangrijk bij deze motor is de lengte van de poortvleugel. Je kan inschatten dat deze motor kan voor poortvleugels tot 4 meter. Een telescopische motor kan vlot worden geïnstalleerd aan zowel de linker- als rechterpoortvleugel. 

Lineaire motoren

De lineaire motor is geschikt voor zowel residentieel als industrieel gebruik. Een lineaire motor is veilig, snel en makkelijk te bedienen. Vaak krijg je een gepersonaliseerde sleutel bij deze motor om hem aan- en uit te schakelen. Verder zit er op een lineaire motor een stroomonderbreking. Handig naar veiligheid toe, want je wilt natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren.

Ondergrondse motoren

Een ondergrondse motor is veilig en onzichtbaar. Met een ondergrondse motor moet je wel rekening houden dat er ruimte moet zijn om deze te installeren. Wij komen dit uiteraard graag eerst voor jou bekijken of dit mogelijk is om jou van de juiste informatie te voorzien.

Een ondergrondse motor is makkelijk te ontgrendelen met een hendel of persoonlijke sleutel, dit is vooral van belang als je de stroom moet onderbreken. Om een ondergrondse motor te beschermen en te plaatsen heb je ook een funderingsbalk nodig.

 

Schuifpoortmotoren

Motoren voor schuifpoorten zijn er in diverse varianten. Je kan een schuifpoort automatiseren met een rail over de grond of het draaiwerk boven de poort plaatsen wanneer de poort moet zweven.

Verder zijn de te plaatsen motoren vooral afhankelijk van het gewicht dat de motor moet trekken. Wij zorgen voor een krachtige motor die jouw schuifpoort makkelijk opentrekt. Er zijn schuifpoortmotoren voor poorten van 600 kg tot 2200 kg.

Motoren met knikarm

Een motor met knikarm is stevig en kun je eenvoudig ontgrendelen met een persoonlijke sleutel. Ze worden over het algemeen geleverd met standaard armen welke onomkeerbaar zijn en elektromechanisch. Een knikarmsysteem is vaak ook een goed alternatief voor telescopische motoren, afhankelijk van de exacte situatie.

Waarop letten voor de juiste motor?

Je weet nu een beetje welke motoren er te verkrijgen zijn. Voordat je een motor aanschaft is het belangrijk dat je de juiste informatie hebt. Het is dus cruciaal om te kijken welke soort poort of hek je hebt: op elk hek moet een andere motor. Logisch, want het heeft te maken met hoe de poort opent.

Kijk eerst goed naar de poort die je hebt. Welke kant draait hij op? Of naar waar schuift hij? Vervolgens moet er ook gekeken worden voor welke motor er voldoende installatieruimte is zonder dat je er hinder van hebt, daarnaast heb je ook elektrische aansluiting nodig. We dienen dus ook te kijken hoe we dat efficiënt kunnen regelen.

Bovenstaande zijn de belangrijkste punten waar je rekening mee dient te houden. De aanschaf van een motor is ook niet iets wat je zomaar doet. Het kan aardig in de kosten oplopen als je niet de juiste kiest. Wij helpen je dus graag bij de poortautomatisatie.

Het juist automatiseren van een poort is van groot belang. Je wilt natuurlijk niet dat er ongelukken komen. Een poort moet altijd goed werken.

Wat kost een poort of hek automatiseren?

Vaak schrikken mensen toch even van de kostprijs van automatisatie. Begrijpelijk, want voor sommige projecten maakt dat zowat 60% van de totale factuur uit, zodat het al snel prijzig oogt in vergelijking met het construeren van de poort zelf. Het gaat natuurlijk al om motoren die een stevig gewicht moeten kunnen verplaatsen.

Aan de andere kant is het wel een investering waar onze klanten vrijwel altijd tevreden van zijn. Automatisatie zorgt ervoor dat je niet meer manueel de poort open moet trekken. Zeker wanneer je wat ouder wordt, kampt met rugproblemen of andere kwaaltjes is dat allerminst een overbodige luxe. We blijven natuurlijk allemaal niet eeuwig jong.

Clement Poorten plaatst poorten en hekken met automatisatie

Je kunt dus op ons rekenen voor zowel de productie, plaatsing als automatisatie van jouw poort of hek. Heb je plannen hiervoor? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende afspraak. Wij komen graag eens ter plaatse kijken om de mogelijkheden in kaart te brengen.

Openingstijden
kantoor en atelier:

Maandag t/m vrijdag
8:00 – 17:00 uur

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor uw project?

Laat het ons weten en we helpen u met plezier verder.