Inrijpoort bij de oprit plaatsen? Waarop letten?

Dubbele draaipoort met aluminium kokers

Voordat je een inrijpoort bij de oprit kan plaatsen, zijn er een aantal zaken die we eerst en vooral moeten bekijken. Uiteraard moeten we kijken naar welk type poort mogelijk is: draaipoort of schuipoort? Maar ook de afmetingen, het materiaal, de eventuele automatisatie en natuurlijk het budget zijn belangrijke vragen voor we aan het project kunnen beginnen.

In deze blog krijg je alvast een een leidraad van de belangrijkste vragen wanneer je een inrijpoort bij de oprit wilt. Wij komen uiteraard steeds bij jou ter plaatse langs om de situatie in detail te bekijken.

Vraag 1: Schuifpoort of draaipoort?

De klassieke keuze bij een inrijpoort is een schuifpoort of een draaipoort kiezen. Soms zal de ligging van de oprit al een van beide uitsluiten, bijvoorbeeld wanneer er objecten in de weg staan die een draaipoort onmogelijk maken of wanneer je te dicht bij de baan zit. Maar vaak blijven alle opties nog open.

Schuifpoort

De werking van een schuifpoort is uiteraard dat de poort opzij schuift om de doorgang vrij te maken. Deze poorten zijn ideaal voor korte opritten, maar ook voor hellende opritten of als toegang voor meerdere parkeerplaatsen. De grootste troef is de plaatsbesparing.

schuifpoort in padouk

Draaipoort

Bij de draaipoort gaan de poortvleugels opendraaien om de doorgang vrij te maken. Dat vereist dus dat er pilaren zijn of een andere bevestiging voor een scharniersysteem. Hier heb je dus vanzelfsprekend wat meer ruimte voor nodig. Je kan ook kijken wat de beste draairichting is: naar binnen of naar buiten toe. Naar buiten toe draaien kan natuurlijk alleen wanneer de oprit lang genoeg is en het trottoir of de openbare weg niet gaat hinderen. Naar binnen toe draaien heeft dan weer als nadeel dat een deel van de oprit niet bruikbaar zal zijn omdat de draaicirkel van de poortvleugels uiteraard vrij moet blijven.

Metalen poort met hout bekleed 3

Vraag 2: Automatische poortbediening of manueel?

Daarnaast is de manier van openen ook belangrijk. Inrijpoorten kunnen handmatig of automatisch worden geopend. Automatische poorten kunnen elektronisch worden geactiveerd vanuit een centraal punt, door het gebruik van een elektronische poortcode of via een draadloos signaal dat wordt gebruikt in een apparaat op afstand zoals je smartphone of een aparte afstandsbediening.

Elektronische poorten bieden een hoger beveiligingsniveau, terwijl handmatige poorten die met de hand worden geopend en gesloten, geschikt zijn voor eigendommen waar er bijvoorbeeld geen kinderen zijn die ze zouden kunnen openen.

Ook de prijs zal hier wel een bepalende factor zijn. Bij veel projecten wordt automatisering ongeveer 60% van het factuurbedrag. Een automatische poort heeft dus vanzelfsprekend een hoger prijskaartje dan een manuele poort.

Vraag 3: Wat zijn de gewenste afmetingen van de poort?

Om de breedte van een inrijpoort vast te leggen, kijken we naar de grootte van je wagen. Auto’s variëren grosso modo in breedte van 1,5 tot 2 meter. Beschik je over parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij jouw winkel of kantoor? Dan is iets van 2,4 meter zeker aanbevolen zodat iedere bezoeker met zijn of haar auto door kan.

Daarnaast is ook de ligging van de openbare weg van belang. Moet je scherp indraaien om op het erf te rijden? Dan ga je beter wat breder met de poortopening dan wanneer je er redelijk rechttoe rechtaan in kan rijden.

Vraag 4: Houten of metalen poort?

De belangrijkste materialen waar poorten van worden gemaakt zijn metaal en hout.
Wil je dat de poort opgaat in de omgeving, zoals het huidige tuin- en schuttingschema of de buitenkant van het huis, of wil je dat het opvalt en een blikvanger wordt?

Wat zijn de troeven van een metalen poort?

Staal is het materiaal bij uitstek geworden vanwege een aantal basisvoordelen:

  • Staal biedt de mogelijkheid om complexere ontwerpen te maken.
  • Staal is een zuiniger materiaal om te gebruiken.
  • Staal is van nature sterk (dit helpt bij het gebruik voor complexe ontwerpen).
  • Staal moet echter wel worden beschermd om corrosie te voorkomen.

schuifpoort met schuine lamellen

Wat zijn de troeven van een houten poort?

Houten poorten zien er natuurlijk uit. Ze worden vaak gezien als zeer traditioneel, synoniem voor landelijke gebieden.
Er zijn verschillende houtsoorten die voor houten poorten kunnen worden gebruikt. Hardhout of zachthout zijn geschikte oplossingen voor uw houten poorten. Hardhout zoals afrormosia of padoek wordt door ons vaak gebruikt, hoewel poorten ook kunnen worden gemaakt van andere houtsoorten.

  • Houten poorten kunnen uniek zijn. Geen twee zijn hetzelfde vanwege de natuurlijke nuances en vormen in hout.
  • Houten poorten met dichte planken kunnen meer privacy bieden, hoewel ze vaak zwaar zijn en moeilijk regelmatig te openen zijn. Als dit het geval is, kan het de moeite waard zijn om te overwegen elektrische poorten te installeren.
  • Hardhouten poorten zijn sterk en duurzaam. Houten poorten hebben echter mogelijk meer periodiek onderhoud nodig dan hun stalen tegenhangers.

schuifpoort met paddock latjes horizontaal

Clement Poorten helpt je graag aan een inrijpoort op maat

Je kan bij ons terecht voor zowel het ontwerp, de productie als de plaatsing en poortautomatisatie van jouw inrijpoort op maat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend plaatsbezoek en we helpen je graag verder.

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.