Schuifpoort plaatsen? Voorbeelden en tips

schuifpoort in hout afrormosia

Belangrijkste voordelen van een schuifpoort

Schuifpoorten hebben meer voordelen dan je denkt. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk dat zo’n poort je enorm veel plaats bespaart tegenover een hek of poort die open moet draaien. Is de ruimte op de oprit beperkt, maar wil je toch altijd je auto op je erf kunnen parkeren? Dan biedt een schuivende poort heel vaak de beste oplossing. Er is namelijk geen draaicirkel nodig, dus kan je wagen zonder probleem net achter de poort staan.

Goed, een mooie plaatsbesparing dus, maar er zijn nog veel meer voordelen:

 • Minder lastig te openen dan draaipoorten of draaiende hekken
 • Een schuifpoort is makkelijk en stijlvol te automatiseren
 • Je kan ze een heel moderne look meegeven
 • Er zijn verschillende schuifsystemen mogelijk, afhankelijk van de precieze plaats
 • Zowel in hout, metaal als gecombineerd mogelijk
 • Gaan heel erg lang mee
 • Combineert heel fraai met moderne brievenbussen en parlofoons

Waarop letten bij een schuifpoort plaatsen?

Eigenlijk zijn schuifpoorten bij de meeste tuinen wel te integreren. Maar er zijn een aantal praktische zaken waar je best even over nadenkt voor je een poort laat plaatsen.

Welk schuifsysteem gebruiken?

Er zijn 2 courante schuifsystemen.

 • Ofwel kies je voor een vrijdragend systeem waarbij de poort dus een stukje boven de grond zweeft en het schuifsysteem bovenaan zit.
 • Je kan ook opteren voor een railsysteem waarbij een rail in de oprit wordt verwerkt en de poort op wielen gaat rollen

Een vrijdragend systeem is voor de meeste opritten geschikt en wordt tegenwoordig ook wel het vaakste gekozen omdat er dan geen breekwerk op de oprit moet gebeuren. Het is ook wel wat meer praktisch, want in een rail kan er vuil geraken en dan moet je die natuurlijk af en toe gaan uitkuisen.  Een railsysteem is dan weer soms handiger voor grotere poorten met manuele opening. De poort over de grond laten rollen is dan fysiek iets minder zwaar.

Extra draaideur voorzien?

De schuifpoort wordt doorgaans geplaatst om de oprit af te sluiten. Maar als je niet heel vaak de auto neemt, hoeft de schuifpoort niet iedere keer te werken. Voor wie vaak te voet of met de fiets vertrekt, is het vaak handig om een kleinere draaideur te integreren bij de schuifpoort.  Heb je een andere uitgang voor de fiets of te voet? Dan heeft dat natuurlijk minder belang.

Voor wie slechts één uitgang van de oprit heeft en/of kinderen heeft is een extra deur wel aangeraden. De kindjes rijden uiteraard niet met de auto. Dan moeten ze dus niet iedere keer per se de grote schuifpoort gebruiken.

Wat met de brievenbus en de deurbel?

Een nieuwe poort plaatsen is vaak ook het moment om de brievenbus eens te vernieuwen. Een fonkelnieuwe poort met een aftandse brievenbus ernaast is natuurlijk geen gezicht. Soms is de brievenbus ook al in de oude afsluiting geïntegreerd en kan je dus niet anders dan die afbreken en vernieuwen.

Daarom wordt de schuifpoort vaak ook met een geïntegreerde brievenbus geplaatst. Indien bezoekers ook langs de poort naar de voordeur moeten, kunnen daar ook een bel of een videofoon bij worden voorzien.

Houten schuifpoorten

Een houten schuifpoort is zeer geliefd door zijn natuurlijke uitstraling en gesloten karakter, om deze redenen wordt de houten schuifpoort dan ook vaak gekozen. De uitstraling en duurzaamheid van een houten schuifpoort is afhankelijk van de houtkeuze en de behandeling. Het ligt natuurlijk geheel aan je budget en persoonlijke voorkeur welke houtsoort je kiest. Je kunt kiezen uit de volgende houtsoorten: Europees hout, Tropisch hout en thermisch behandeld hout.

Indien je houdt van een houten schuifpoort die onbehandeld is, kunt je het best kiezen voor tropisch hardhout. Wil je de schuifpoort verven? Dan zullen we meestal Europese houtsoorten adviseren.

 schuifpoort in padouk houten schuifpoort op rail

Metalen schuifpoorten

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een metalen schuifpoort, deze zijn van staal of aluminium. Het voordeel van een metalen schuifpoort is dat deze sterk en vormvast is. Zeker bij grote schuifpoorten is dit geen overbodige luxe. Een metalen schuifpoort heeft een sterk karakter en een open structuur, dit zorgt ervoor dat je goed kunt zien wat er achter de poort gebeurt.

Metalen schuifpoorten worden op maat gemaakt uit dikwandige buizen of massief materiaal. Metalen poorten worden altijd behandeld door middel van galvanisatie of metallisatie gevolgd door een poedercoating in een RAL-kleur naar keuze, dit voorkomt roest.

metalen poort

Combinatie van hout en metaal

Het is ook mogelijk om materialen te combineren. Deze keuze wordt vaak gemaakt op basis van esthetische- en structurele redenen. Metaal zorgt voor een goede geleiding van het schuifsysteem en de motoren, daarbij is metaal ook duurzaam. Hout daarentegen geeft je die esthetische uitstraling die je wenst. Een schuifpoort gemaakt van hout en metaal geeft veel voordelen en zorgt voor een luchtig geheel.

poort hout en metaal schuifpoort met padouk en metaal

Hoe een schuifpoort automatiseren?

Je kunt zowel een bestaande schuifpoort als een bestaande schuifpoort automatiseren. Heb je een bestaande schuifpoort? Dan wordt er een deurautomaat op je poort gezet, de zender zorgt ervoor dat je deze poort kan sluiten op afstand. Het is belangrijk dat je kijkt naar het beveiligingssysteem. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je poort hiervoor beschikt als je deze hebt geautomatiseerd.  Je wilt natuurlijk niet dat de poort onverhoopt sluit als een persoon of object door de poort gaat. Is dit het geval? Dan stopt het systeem automatisch.

Een zender op stand is handig als je jouw poort wilt bedienen. Je kunt er ook voor kiezen om de schakelaar met een sleutel, code of button te bedienen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om je poort te bedienen met je mobiele telefoon.

Hoe wordt de prijs van een schuifpoort berekend?

De kosten van een schuifpoort lopen heel erg uiteen. Dit is afhankelijk van het materiaal, het systeem en het model. Het is belangrijk dat je voor jezelf op een rijtje zet wat je belangrijk vindt. Wil je een robuuste poort? Wil je een duurzame schuifpoort? Wil je jouw poort behandelen? Dit zijn allemaal vragen die je aan jezelf kunt stellen en die uiteindelijk jouw keuze bepalen. Indien je weet wat je wilt kunnen we de prijs van jouw schuifpoort gaan berekenen.

De uiteindelijke prijs van jouw schuifpoort wordt bepaald door de volgende factoren:

 1. Bekleding

Wil je een echte blikvanger? Dan kan je daar eigenlijk zo ver in gaan als jezelf wilt. Zo is stalen bekleding doorgaans goedkoper, al is dat ook deels afhankelijk van de afmetingen van de poort. Een standaard poort kan een stalen bekleding goed aan.

 • Wil je jouw poort met hout bekleden? Dan kan je gaan voor een lichtere poort met een stevige stalen structuur.
 • Je kunt er ook voor kiezen om je poort aan beiden kanten te bekleden. Die laatste optie kost wel wat meer, maar het resultaat is natuurlijk ook fraaier.
 • Je kunt ook kiezen voor een enkele bekleding, dan bekleed je de poort alleen aan de buitenzijde, dit is dan zichtbaar voor de buitenwereld. Een poort met enkele bekleding is vaak goedkoper, nadeel is dat je dan wel zelf kijkt op het stalen frame aan de binnenzijde.
 1. Automatiseren of niet?

Het soort aandrijving die je voor je schuifpoort kiest is ook bepalend voor de prijs. Hoe groter en hoe zwaarder de schuifpoort, hoe zwaarder de motor moet zijn die de poort aandrijft. Automatisatie van poorten is dan ook vaak een behoorlijke kostenpost op de eindfactuur. Bij veel projecten maakt de poortautomatisatie nagenoeg de helft van het budget uit. Hou daar dus rekening mee bij de keuze voor een automatische schuifpoort.

 1. Montage

De montage kan soms hoger zijn dan de kosten voor de eigenlijke poort. De manier waarop een poort geplaatst moet worden kan dus ook bepalend zijn voor de prijs. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de manier waarop de poort geplaatst moet worden. Moet er bijvoorbeeld breekwerk verricht worden of nieuw beton worden gegoten? Het kan ook zijn dat er extra palen moeten bijkomen. Dit zorgt al gauw voor meer werkzaamheden, waardoor het aantal werkuren uiteraard groter wordt.

 1. Kleur en structuur

De bekleding van jouw poort is ook bepalend voor de prijs. Je kunt voor diverse afwerkingsmogelijkheden kiezen. Laat je een grote houten poort vooraf helemaal verven? Dan zit het verfwerk natuurlijk in de prijs. Een stalen poort wordt doorgaans uitgerust met een verzinklaag en poedercoating. De kleurkeuze is trouwens ook bepalend voor de prijs. Zo zijn er een aantal veelgebruikte basiskleuren, maar je kan ook voor iets specifieks gaan, wat dan wel een meerprijs kan hebben.

 1. Extra opties

Je kunt ook altijd kiezen voor extra opties zoals er al eerder in het artikel zijn aangehaald: een extra loopdeur, een vingerscanner, een codeklavier of een pakketbrievenbus? Uiteraard bepalen die ook mee de uiteindelijke prijs.

Clement poorten is specialist in poorten

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een houten of metalen schuifpoort of beide gecombineerd?  Dan werken we graag met jou aan je project: van het ideale ontwerp tot de productie en de plaatsing.

Contacteer ons gerust voor een eerste afspraak en we maken graag een vrijblijvende offerte op.

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor uw project?

Laat het ons weten en we helpen u met plezier verder.