Hoe onderhoud je een houten poort? Lees onze tips

houten poort paddock latjes

Een houten poort op maat is een toegevoegde waarde aan elke woning of tuin. Naast het bieden van privacy en veiligheid, voegt het ook een vleugje warmte en charme toe aan je terrein. Om ervoor te zorgen dat je houten poort zijn schoonheid behoudt en lang meegaat, is een beetje onderhoud essentieel. In dit artikel zullen we enkele belangrijke tips delen voor het onderhoud van een houten poort, zodat je er jarenlang van kunt genieten.

Maak je houten poort regelmatig schoon

Het regelmatig reinigen van je houten poort is de eerste stap voor een goed onderhoud ervan.

  • Verwijder bijvoorbeeld het vuil, stof en losse bladeren met een bezem of een zachte borstel.
  • Gebruik af en toe een mild schoonmaakmiddel gemengd met water om het oppervlak van de poort voorzichtig schoon te maken.
  • Zorg ervoor dat je een zachte spons of doek gebruikt om krassen op het hout te voorkomen.
  • Spoel de poort grondig af met zuiver water en laat volledig drogen
Padouk poort met kruisjes

Let in de loop der jaren op tekenen van schade of slijtage

Bekijk af en toe of de poort geen tekenen van schade of slijtage vertoont. In de beginjaren zal dat natuurlijk niet het geval zijn, maar als je poort een zekere leeftijd begint te krijgen doe je er goed aan om af en toe eens te inspecteren.

Let op zaken zoals losse of gebroken planken, rottend hout of beschadiging door insecten. Als je dergelijke problemen opmerkt, is het raadzaam om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

afrormosia schuifpoort

Bescherming van de houten poort tegen weersinvloeden

Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor weersinvloeden zoals regen, zonlicht en extreme temperaturen. Om je houten poort te beschermen tegen deze elementen, is het belangrijk om regelmatig een beschermende afwerking aan te brengen. Een beits of verf speciaal ontworpen voor hout kan helpen om vocht buiten te houden en het hout te beschermen tegen UV-stralen.

Hoe beschermen wij jouw houten poort?

Wij maken gebruik van de kwalitatieve houtbeschermingsproducten van Timfin bij de afwerking van al onze houten poorten. Benieuwd naar hun kwaliteit en tips? In deze video laten we Lodewijk aan het woord.

Check en smeer de scharnieren en sluitingen wanneer nodig

Daarnaast is het verstandig om de scharnieren, het loopwerk en de sluitingen van de poort regelmatig te controleren en indien nodig te smeren.

Dit zorgt ervoor dat de poort soepel kan openen en sluiten zonder vast te lopen of te piepen.

Plaats eventueel een afdak of luifel

Naast het reguliere onderhoud zijn er enkele preventieve maatregelen die je eventueel ook kunt nemen om de levensduur van je houten poort te verlengen. Plaats bijvoorbeeld een luifel of afdak boven de poort om directe blootstelling aan regen te verminderen. Dit helpt op lange termijn om het hout droger te houden en de kans op houtrot te verminderen. Dit kunnen we desgewenst ook inwerken in het ontwerp van je poort op maat.

Kies voor een poort met een metalen frame

Veel klanten kiezen voor een combinatie van hout en metaal bij het ontwerp van hun poort.

Een houten poort kan in een metalen frame worden verwerkt, zodanig dat de planken of latjes aan de gevoeligste punten, de randen en uiteindes, beter beschermd zijn tegen vocht.

Metalen poort met hout bekleed 3

Vergeet niet te snoeien!

Daarnaast is het raadzaam om planten en struiken rondom de poort goed te snoeien. Overhangende takken en dichte begroeiing kunnen namelijk vocht vasthouden en overbrengen op het hout.

Zorg er dus voor dat er voldoende luchtcirculatie is rondom de poort en laat wat ruimte tussen met de begroeiing om vochtproblemen te voorkomen.

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat in hout en metaal.

Een op maat gemaakte poort is altijd een meerwaarde voor je woning inzake comfort, stijl en privacy. Wij helpen je graag aan een maatwerk poort. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.