Hoe onderhoud je een metalen poort? Waarop letten?

Dubbele draaipoort met aluminium kokers

Een metalen poort op maat kan een prachtige aanvulling zijn op de esthetiek en functionaliteit van je huis. Of het nu gaat om een imposante opritpoort of een elegante tuinpoort, het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur en de uitstraling van je poort te behouden. In dit artikel zullen we enkele handige tips en richtlijnen bespreken voor het onderhoud van een metalen poort op maat.

Een metalen poort af en toe reinigen is essentieel om ze in topconditie te houden. Probeer zeker vuil, stof en andere verontreinigingen af en toe te verwijderen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel of spons om het oppervlak van de poort voorzichtig schoon te maken. Je vermijd best schurende materialen of chemicaliën, omdat deze de afwerking van het metaal kunnen beschadigen.

Voor een snelle kuisbeurt: spoel de poort grondig af met water en droog hem af met een zachte doek.

Aluminium poort met kruisjes

Roest voorkomen

Wij brengen preventief een hoogstaande corrosiewerende coating aan die roest op lange termijn voorkomt, maar na vele jaren kan het zijn dat er eens een nieuwe laag nodig is.

Heb je de poort al een aantal jaar? Dan kan je best af en toe het oppervlak van de poort even controleren op tekenen van oxidatie. Als je kleine roestplekken opmerkt, verwijder ze dan zo snel mogelijk met een staalborstel en breng een corrosiewerend middel aan op het aangetaste gebied.

Wanneer je roestplekken vindt die groter of dieper zijn, kun je overwegen om professionele hulp in te schakelen om de poort opnieuw te laten coaten.

Alu platen schuifpoort

Scharnieren of loopwerk

De scharnieren of ander sluitwerk van je metalen poort zijn cruciale onderdelen die altijd soepel moeten functioneren. Controleer regelmatig of de scharnieren goed gesmeerd zijn en geen tekenen van slijtage vertonen. Gebruik een smeermiddel op basis van siliconen of grafiet om de scharnieren soepel te laten bewegen. Als je merkt dat de scharnieren versleten of beschadigd zijn moeten deze worden vervangen. Controleer ook het sluitwerk, zoals sloten en grendels, om ervoor te zorgen dat ze goed werken en de poort veilig vergrendelen.

Bij gemotoriseerde schuifpoorten maak je best de rail en het loopwerk regelmatig schoon en zorg je voor een goede smering van de onderdelen.

Vrijdragende schuifpoort met aluminium buisjes

Weersinvloeden

Metalen poorten worden voortdurend blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, zoals regen, zon en vorst. Deze weersinvloeden kunnen na verloop van tijd schade veroorzaken aan het metaal.

Om je poort te beschermen voorzien wij alvast een weerbestendige afwerking zoals een poedercoating of een verflaag met UV-bescherming. Deze beschermende lagen helpen om de poort te beschermen tegen corrosie en vervaging door de zon. Wat we wel zouden aanraden is om tijdens strenge winters de poort regelmatig te controleren op ijsvorming en sneeuwophoping, en deze indien nodig schoon te maken.

Regelmatig checken is het voornaamste

Op zich vraag een metalen poort dus niet zo veel onderhoud. Af en toe een snelle reiniging helpt je al heel ver om ervoor te zorgen dat je metalen poort op maat in optimale staat blijft. Voer de bovengenoemde reinigings- en onderhoudsstappen regelmatig uit om de levensduur van de poort te verlengen en de uitstraling ervan te behouden.

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat hout en metaal.

Een op maat gemaakte poort is altijd een meerwaarde voor je woning inzake comfort, stijl en privacy. Wij helpen je graag aan een maatwerk poort. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.