Smeedijzeren poort op maat laten maken?

Op zoek naar een stukje extra authentiek karakter voor je woning? Dan is een smeedijzeren poort op maat misschien wel een creatieve optie om net die uitstraling te bereiken die je graag wenst. Deze sierlijke poorten kunnen zowel in klassieke als meer moderne varianten een prachtig resultaat geven.

In dit artikel geven we je graag wat meer inspiratie en een paar voorbeelden van poorten in smeedwerk. Werk maken van jouw project? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.

Wat is een smeedijzeren poort eigenlijk?

Voor we eraan beginnen, moeten we toch een courant misverstand de wereld uithelpen. Vandaag worden poorten in smeedijzer veelal niet meer 100% in smeedwerk geproduceerd, meestal wordt het in de praktijk een combinatie van staal en smeedijzer. Slechts een handvol fabrikanten produceren nog volledige poorten in smeedwerk volgens het ambachtelijke proces.

De reden? Efficiëntie in de productiecyclus, en dus lagere kosten. Staal kan je namelijk smelten en gieten, waardoor dit makkelijker te verwerken is. Het smeedijzer wordt dan nog gebruikt voor de decoratieve details zoals pijlpunten, rondingen of andere motieven.

Voordelen van de hedendaagse productiemethode

Naast de haalbare kostprijs door de efficiëntere productie is er nog een ander belangrijk voordeel. Hedendaags smeedwerk maakt gebruik van een beschermde laag met poedercoating die roest voorkomt. Met authentiek smeedijzer is roestvorming wel degelijk een probleem. Je poort is dus beter beschermd tegen weer en wind.

Traditionele poorten

Een poort met smeedwerk brengt je al snel terug naar de tijd van toen. Het is dus een ideale optie om zowel bij een landelijke als een stadswoning een stukje authentiek karakter mee te geven. De traditionele poorten kenmerken zich vaak door een rijkelijke hoeveelheid versieringen en diverse fijne details, vaak geïnspireerd op de Art Nouveau. Al kan het ook wat subtieler.

Smeedwerk hekken

Moderne poorten in smeedwerk

Ook voor meer hedendaagse woningen kan smeedwerk een leuke optie zijn. Bij moderne smeedijzeren poorten wordt er vaak een wat strakker design gekozen met minder decoratieve elementen en meer aandacht voor rechte lijnen.

smeedijzeren schuifpoort

Combinatie van hout en smeedwerk

Heel wat poorten combineren tegenwoordig hout en staal. Die trend is al enige tijd aan de gang. Maar de laatste jaren zie je steeds vaker een combinatie van smeedijzer en hout op poorten. Dit geeft meteen een elegante eyecatcher bij iedere oprit! Daarnaast geeft de aanwezigheid van hout ook direct een warmer gevoel bij de poort, wat met alleen staal iets moeilijker te bereiken is.

Daarnaast is dit ook een uitstekend idee wanneer je bijvoorbeeld een harmonieuze overgang wilt maken tussen een beukenhaag of een houten afsluiting en de poort.

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat

Je kan bij ons terecht voor zowel het ontwerp, de productie als de plaatsing en poortautomatisatie van jouw poort op maat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend plaatsbezoek en we helpen je graag verder.