Poort met hout bekleden? Wat zijn de mogelijkheden?

houten poort paddock latjes

Een poort met hout bekleden zien we steeds vaker terug in de voorbije jaren. Het is dan ook een ideale manier om zowel een klassieke woning als moderne nieuwbouw een persoonlijke toets te geven. Zeker wanneer je een metalen frame gaat combineren met hout. Maar welke houtsoorten kunnen we gebruiken voor een poort met houten bekleding? En wat zijn goede ideeën voor jouw nieuwe poort op maat? Wij zetten je graag op weg in dit artikel.   

Welk hout wordt gebruikt voor houten poortbekleding?

Tropisch hardhout is het eerste waar wij naar kijken voor poortafwerkingen met hout. Denk daarbij vooral aan een poort in padouk of een poort in afrormosiaHet voordeel van tropisch hout zit in de lange levensduur en het feit dat ze weinig nabewerking of onderhoud vragen. Daarnaast ogen ze in hun authentieke kleur en vorm al uitstekend. Je hoeft dit niet in een of andere kleur te gaan schilderen. Om een mooie poort te verkrijgen.

Tropische houtsoorten zijn weliswaar wat duurder dan Europese houtsoorten. Maar bij Europees hout komen er vaak nog extra afwerkingslagen en schilderwerk bij kijken, en de dus op het einde van de rit hoef je het voor de prijs eigenlijk niet te laten wanneer je liever een authentieke houtlook verkiest.

Schuifpoort met metaal en hout

Vanwege de plaatsbesparing en de mogelijkheden voor automatisatie is een schuifpoort plaatsen een populaire keuze voor poorten op maat. Hier kan je fraaie resultaten bekomen met de combinatie van hout en metaal.

Hier zie je een aantal voorbeelden van onze hand.

poort met brievenbus poort hout en metaal

Draaipoorten met houtbekleding

Ook wanneer je voor een draaipoort kiest, zijn er heel wat opties. Van een poort met houten latten tot plankenbekleding en al dan niet een poort met doorkijk.

 

Draaipoort met padouk latjes poort met horizontale planken draaipoort grenen planken horizontaal

 

Poorten met plankenlook

Een poort met plankenlook is een meer robuust alternatief voor een lattenbekleding . De planken kunnen zowel verticaal als horizontaal worden georiënteerd, afhankelijk van welk effect je verkies.

Wat wij zien, is dat voor schuifpoorten iets vaker voor horizontale oriëntatie wordt gekozen. Dat heeft te maken met de schuifrichting die dan harmonisch aansluit bij het uitzicht van de poort. Bij draaipoorten uit twee stukken is verticale oriëntatie dan weer een mooie keuze om dezelfde reden.

schuifpoort in hout afrormosia Metalen poort met hout bekleed 2

Jouw poort volledig in hout of toch combineren met metaal?

De poort kan compleet in hout worden gemaakt of met een metalen frame komen. Metaal heeft het voordeel dat het de houtbekleding iets beter beschermt tegen weersinvloeden op langere termijn, maar met kwaliteitshout voor buiten doe je eigenlijk ook heel lang. Het is dus eerder een individuele keuze volgens wat je zelf graag ziet.

Wil je graag een paar varianten bekijken? Maak gerust even een afspraak. We kunnen je vanalles laten zien qua inspirerende voorbeelden.

latjes inspiratie in atelier

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat

Je kan bij ons terecht voor zowel het ontwerp, de productie als de plaatsing en poortautomatisatie van jouw poort op maat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend plaatsbezoek en we helpen je graag verder.