Poort in afzelia laten plaatsen?

poort in afzelia

Bij de houten poorten is een poort in afzelia laten plaatsen zowat een tijdloze klassieker. Dat moet niet verbazen: afzelia is nu eenmaal een van de meest resistente houtsoorten voor buitenschrijnwerk, maar daarnaast is er ook heel veel evolutie geweest qua design zodat afzelia vandaag ook zeer modern is als poort in tropisch hardhout en dus een waardig alternatief voor poorten in padouk of een poort in afrormosia

Wat is afzelia hout precies?

Afzelia is een tropische houtsoort die geroemd wordt om zijn eigenschappen voor buitenschrijnwerken. Je vindt afzelia dan ook heel vaak terug in ramen, trappen en buitendeuren, maar dus ook bij poorten. Het hout heeft van nature een warme, roodbruine kleur, wat ook een leuk effect geeft. Er zijn verschillende soorten afzelia, maar de bekendste is wellicht Doussié, die vooral wordt gewonnen in Kameroen, Gabon en Nigeria.

Het is een zeer harde en duurzame houtsoort die niet te veel “leeft” bij temperatuurschommelingen. Vandaar ook de brede waaier aan buitentoepassingen door de jaren heen. Al zie je het ook soms binnen, bijvoorbeeld als parketvloer. Verder is afzelia een uitstekend te bewerken houtsoort.

Houten poort in afzelia? Wat zijn enkele aandachtspunten?

Bij poorten in afzelia is een plankenstructuur een veel gekozen optie als poortbekleding. Hierbij moeten we vooral erop wijzen dat er wel een voorbehandeling nodig is. Vaak zal afzelia bij de afwerking ook gebeitst, geolied, of geverfd worden.

In zijn natuurlijke kleurtinten is afzelia zeer geschikt als houten poort met landelijke stijl. Hier is ook veel vraag naar bij onze klanten omdat de houten poort dan een meer harmonieus geheel kan vormen met de tuin bij veel woningen.  Liever een moderne vorm? Dan kunnen we met schilderwerk heel wat andere kanten op. Afzelia kan eigenlijk in iedere gewenste kleur.

Een vochtige ondergrond kan je best wel vermijden bij afzelia. Dit kan leiden tot schimmelvorming. Indien je dus de pilaren van de poort ook in afzelia wilt, kan dit best op een aangelegde oprit met klinkers / beton / asfalt / tegels of andere verharding zijn. Voor de poort zelf maakt het niet uit daar deze bovengronds is.

schuifpoort in padouk

Een mooie vergrijzing

Heel wat houtsoorten zullen na verloop van tijd gaan vergrijzen door de UV-straling wanneer ze in hun natuurlijk uiterlijk worden behouden. Afzelia is een van de soorten waarbij het vergrijzingsproces eigenlijk een toegevoegde waarde kan bieden. Het blijft esthetisch zeer mooi, zelfs wanneer de poort op leeftijd begint te komen. Voor de uitstraling op de lange termijn is een poort in afzelia dan ook een aangewezen optie.

Toch liever geen vergrijzing? Dan kan je uiteraard na enige tijd de poort nog altijd veranderen van kleur met een likje verf.

Hoge duurzaamheidsklasse

Als ze over een paar honderd jaar archeologische opgravingen doen bij je woning, is afzelia het eerste wat ze in prima staat gaan terugvinden. Zo hoorden we het althans ooit eens. 😉 Om maar met een kwinkslag te illustreren dat afzelia heel hoog scoort op vlak van duurzaamheid. Er zijn genoeg huizen te vinden van 100 jaar oud waarbij de originele raamkaders of deuren in afzelia de tand des tijds wonderwel hebben doorstaan. De technische kwalificatie? Natuurlijke duurzaamheidsklasse I.

Clement Poorten helpt je graag aan een inrijpoort op maat

Je kan bij ons terecht voor zowel het ontwerp, de productie als de plaatsing en poortautomatisatie van jouw inrijpoort op maat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend plaatsbezoek en we helpen je graag verder.

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.