Poort in thermowood ayous? Wat is het en wat zijn de voordelen?

Handbediende toegangspoort thermo ayous

Voor houten poorten op maat is tropisch hardhout lange tijd de norm geweest, alsook voor tal van ander buitenschrijnwerk op en rond woningen. Maar echt tropisch hardhout zoals padouk, afrormosia of afzelia is in de loop der jaren steeds schaarser en ook duurder geworden. Daar zit de corona- en energiecrisis natuurlijk ook voor veel tussen.  Daarom vinden alternatieven zoals thermowood ayous steeds meer hun weg. Maar wat is dat precies? En wat zijn de voordelen van een poort in thermowood laten plaatsen? Wij geven graag wat meer uitleg. 

Wat is thermowood ayous?

Thermowood kan eigenlijk met verschillende houtsoorten bekomen worden, maar ayous is een van de populairste en meest duurzame. Ayous is van nature een tropisch zachthout die wordt gewonnen uit Afrikaanse loofbomen, maar het hout wordt als het ware “verhard” met een speciale verhittingstechniek zodat het de eigenschappen van hardhout benadert voor buitentoepassingen.

Het proces bestaat erin dat men zachthout gaat verhitten met bijvoorbeeld stoom of zeer warme lucht tot meer dan 200 graden Celsius. Vandaar ook de naam thermowood. Door de verhitting gaat de cellenstructuur van het hout zich meer sluiten en wordt het hout veel beter waterdicht. Ook de hardheid neemt toe waardoor het dan weer wel tientallen jaren kwalitatief blijft voor poorten en ander buitenschrijnwerk.

Wat zijn de voordelen van thermowood ayous?

Thermowood ayous heeft een aantal interessante troeven:

  • Vooreerst is er de prijs: het kost wat minder dan natuurlijk hardhout
  • Verder is het uitzicht van ayous wel nagenoeg identiek aan tropisch hardhout: de natuurlijke look blijft dus aanwezig
  • Er zitten geen houtknopen in, wat je met bijvoorbeeld grenenhout wel hebt, de structuur van ayous is mooi egaal
  • Warme en bruine uitstraling van nature
  • Ook eenvoudig te behandelen met beits of vernis wanneer je vergrijzing tegen wil gaan (net als bij tropisch hardhout)
  • Weinig krimping en uitzetting
  • Makkelijk te bewerken
  • Weinig kans op scheuren of houtrot door het thermisch proces
  • Geen chemicaliën gebruikt

Houten poort in thermowood ayous? Waarop letten?

Bij poorten in thermowood ayous zullen we veelal werken met een afwerking in planken, hetzij horizontaal of verticaal georiënteerd. Ook een dubbel blokprofiel kan een leuk effect geven.

Je kan ervoor kiezen om thermowood in zijn natuurlijke kleur te laten zonder voorbehandeling. Het hout heeft dan eerst een warme, roodbruine uitstraling die in de loop der jaren zal vergrijzen. Veel mensen vinden het vergrijzende effect ook mooi, maar wanneer je er geen fan van bent, kan je het hout gewoon beitsen of vernissen om de verkleuring te voorkomen.

Het is zowel voor landelijke als moderne woningen een mooi materiaal voor houten poortbekleding.

Voor de poorten werken we meestal met lijm en spijkers of schroeven, waarbij we de nagels zo veel mogelijk onzichtbaar gaan wegwerken. We letten er ook op om inox bevestigingen te gebruiken zodat de poort niet te lijden krijgt onder roest.

Handbediende toegangspoort thermo ayous

Stijlvolle vergrijzing

Sommige tropische houtsoorten gaan dus van nature vergrijzen door de UV-straling wanneer ze in hun natuurlijke staat blijven. Thermowood ayous is een van de soorten waarbij het vergrijzingsproces eigenlijk een meerwaarde is. Het blijft esthetisch zeer mooi, zelfs wanneer de poort op leeftijd begint te komen. Voor de uitstraling op de lange termijn is een poort in thermo ayous dan ook een aangewezen optie. Heb je dat liever niet? Dan kan je zoals gezegd nog altijd beitsen, vernissen of in een andere kleur verven op termijn.

Duurzaamheid

Thermo ayous kan in natuurlijke vorm tot wel 25 jaar mee, afhankelijk van de omgeving waarin het wordt geplaatst. Vanwege het thermische behandelingsproces is het uitstekend vochtbestendig. Daarnaast weegt het ook niet veel.

Clement Poorten helpt je graag aan een houten poort op maat in thermowood ayous

Je kan bij ons terecht voor zowel het ontwerp, de productie als de plaatsing en poortautomatisatie van jouw poort op maat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend plaatsbezoek en we helpen je graag verder.

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.