De meeste van onze klanten tonen vandaag interesse om hun nieuwe poort bij de oprit ook te gaan automatiseren. Maar vaak duikt de vraag op hoe veilig zo’n elektrische automatische poort eigenlijk is. Vooral nu poorten met de smartphone eveneens kunnen worden bediend via een app, als alternatief voor de klassieke afstandsbediening in de wagen, of een drukknop bij de poort zelf.
In dit artikel lichten we even toe welke veiligheidsmechanismen er zoal zijn ingebouwd in poorten om ongelukken te voorkomen.
Welke mechanismen maken jouw poort veilig?
Om te beginnen zijn er de poortbeveiligingen die ervoor zorgen dat de poort niet sluit wanneer er iets of iemand in de weg staat die gekneld zou kunnen geraken. Dan hebben we het natuurlijk over bijvoorbeeld personen, dieren, voertuigen of objecten.
Daarnaast moet natuurlijk ook de poortbediening veilig zijn, zodat indringers en ongewenste figuren niet zomaar de poort kunnen gaan openen.
De krachtbeveiliging van een automatische poort
Een eerste veiligheid zit in de configuratie van de poortmotoren. De kracht die de motoren moeten geven voor sluiten wordt afgesteld op basis van het gewicht en de opening van de poort die moet overbrugt worden.
Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat wanneer een poortvleugel onverwacht veel tegenstand ervaart bij het sluiten, omdat er iets in de weg ligt, deze gewoon terug open zal gaan. Zo kan er geen schade optreden aan de poort en/of de motoren en komen objecten niet klem te zitten.
Knelbeveiliging bij schuifpoorten
De krachtbeveiliging heeft voornamelijk betrekking op draaipoorten, bij schuifpoorten is er dan weer vooral sprake van een knelbeveiliging. Deze poorten maken geen zwaaibeweging, dus de veiligheid wordt hier verzekerd via veiligheidslijsten waarbij de schuifpoort ook meteen stopt wanneer er contact wordt gemaakt met een onverwacht object of persoon.
Zonebeveiliging via sensoren
De meest zichtbare beveiliging van poorten is de zonebeveiliging. Er worden 2 sensoren geplaatst tegenover elkaar en dat aan weerszijden van de poort.
De sensoren maken een soort onzichtbare lijn waarbij de poort ook zijn werking gaat stoppen van zodra een object zich tijdens het sluiten van de poort in de lijn van de sensoren begeeft.
Manueel bedienen van automatische poorten
Een ander beveiligingssysteem is de manuele ontkoppelen van je poortmotor. Dit betreft een soort noodfunctie wanneer de automatische poortbediening het zou laten afweten. Je krijgt hiervoor een unieke sleutel om de poort te ontkoppelen.
In dit filmpje laat Bjorn zien hoe dit met een bovengrondse motorconsole van Ayros in elkaar zit.
Ook voor ondergrondse motoren is dergelijk systeem voorzien. Hier een vooorbeeld bij een draaipoort bij de oprit:
Beveiliging tegen indringers
De voornaamste beveiliging tegen indringers is tegenwoordig de automatische poortbediening via de smartphone, waardoor via een app de poorttoegang effectief uniek gekoppeld is aan de eigenaars of gezinsleden van woningen.
Bij klassieke systemen van automatische poorten met afstandsbediening was het namelijk wel eens een probleem dat al wie een afstandsbediening of controller van een poortmotor van dezelfde fabrikant had, ook gewoon de poort kon openen. Slimme inbrekers tikten dan gewoon een aantal verschillende poortcontrollers op de kop en reden hele woonwijken af tot er ergens een poort op het signaal reageerde.
Via de smartphone en de app voorkom je dat onheil dus. Men moet al letterlijk met je telefoon aan de haal gaan, daar vervolgens in geraken en dan ook nog eens in de app van de poortbediening. Tegen dan heb je doorgaans al het nodige kunnen doen om de toegangscontrole stop te zetten.
Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat in hout en metaal.
Een op maat gemaakte poort is altijd een meerwaarde voor je woning inzake comfort, stijl en privacy. Wij helpen je graag aan een maatwerk poort. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend
Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?
Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.