Waarop letten bij het bestellen van een poort op maat?

Draaipoort met afrormosia latjes

Vooraleer je een poort op maat kan bestellen, zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo heb je de juiste afmetingen uiteraard nodig, moet je het materiaal bepalen en de esthetische keuzes maken, maar er zijn nog een aantal zaken belangrijk.

In dit artikel geven we alvast een beetje aan wat we zoal met jou bespreken wanneer je een poort op maat wenst. Uiteraard komen we altijd eerst tot bij jou om de situatie exact te bekijken en het nodige advies te geven.

Vraag 1: Wat is het doel van de poort?

Ten eerste, naar welk type poort ben je op zoek? Oprit- en tuinpoorten zijn het meest populair, maar er zijn uiteraard verschillen tussen een poort voor een kleine toegangsweg versus weidepoorten of grootschalige industriële veiligheidshekken.

De meeste beveiligingspoortjes voor thuis worden geïnstalleerd om een oprit of een kleine doorgang te beschermen. Afhankelijk van het type poort dat je zoekt en waar je deze wilt installeren, zijn er verschillende specificaties beschikbaar om het gewenste resultaat te bereiken.

Tuinpoorten worden zowel beschouwd als een aantrekkelijk landschapselement als een functioneel iets. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden voordat u de juiste poort voor uw tuin kiest. Het ontwerp van een tuinpoort kan variëren van eenvoudig tot openlijk uitgebreid. Ze hebben verschillende functies, zoals een overgangselement tussen buitenruimtes, gazondecoratie of voor de veiligheid van de kinderen. Daarbij moet je bijvoorbeeld gaan overwegen of je voor de veiligheid een grendel of slot nodig hebt als sluitmechanisme.

Houd bij het kopen van een tuin- of opritpoort dus zeker rekening met het algemene doel van de poort, die de beoogde beveiliging van het pand moet verbeteren, maar de toegang voor jezelf wel eenvoudig moet houden.

Een opritpoort is daarom meestal een aanvulling op de omheining, de muur of de pilaren waaraan deze wordt bevestigd. Het materiaal sluit daar dus best mooi bij aan.

schuifpoort in padouk

Vraag 2: Automatiseren of niet?

Daarnaast is de manier van openen ook belangrijk. Opritpoorten kunnen handmatig of automatisch worden geopend. Automatische poorten kunnen elektronisch worden geactiveerd vanuit een centraal punt, door het gebruik van een elektronische poortcode of via een draadloos signaal dat wordt gebruikt in een apparaat op afstand zoals je smartphone of een aparte afstandsbediening.

Elektronische poorten bieden een hoger beveiligingsniveau, terwijl handmatige poorten die met de hand worden geopend en gesloten, geschikt zijn voor eigendommen waar er bijvoorbeeld geen kinderen zijn die ze zouden kunnen openen.

Vraag 3: Hoe meten we de poort eigenlijk op?

De afmetingen zijn natuurlijk cruciaal om aan het project te kunnen beginnen. We kijken daarbij naar hoe en waar de poort precies zal geplaatst worden.

Optie 1: hangend aan metselwerk en/of muren

  • Stap 1 – we meten de opening die we willen opvullen (metingen van de boven- en onderkant van de opening).
  • Stap 2 – we bepalen aan welke kant de grendel moet worden gemonteerd, gezien vanaf de kant van de weg of van de andere kant.
  • Stap 3 – we nemen een aantal centimeter vrije ruimte onder de poort, afhankelijk van de precieze locatie.

Als je van plan bent om de metalen poort aan palen te hangen, moet je daar wat extra ruimte voor vrijgeven. In ieder geval moeten we steeds de hoogte van de grond tot de bovenkant van uw bestaande palen of muur gaan hangen.

Optie 2: aan bestaande pilaren hangen

Als je al stalen palen, bakstenen pilaren of muren hebt, dan nemen we gewoon de maten tussen hen, boven en onder en wat marge onderaan de poort.

Optie 3: pilaren bij laten maken

Dit komen we het vaakste tegen: zowel de poort als de draagstructuren worden in dit geval op maat gemaakt. Hierbij kijken we dus naar de totale beschikbare ruimte om de afsluiting te maken.

Vraag 4: welk materiaal?

De belangrijkste materialen waar poorten van worden gemaakt zijn metaal en hout.
Wil je dat de tpoort opgaat in de omgeving, zoals het huidige tuin- en schuttingschema of de buitenkant van het huis, of wil je dat het opvalt en een blikvanger wordt?

Waarom kiezen voor een stalen poort?

Staal is het materiaal bij uitstek geworden vanwege een aantal basisvoordelen:

  • Staal biedt de mogelijkheid om complexere ontwerpen te maken.
  • Staal is een zuiniger materiaal om te gebruiken.
  • Staal is van nature sterk (dit helpt bij het gebruik voor complexe ontwerpen).
  • Staal moet echter wel worden beschermd om corrosie te voorkomen.

schuifpoort met schuine lamellen

Waarom kiezen voor een houten poort?

Houten poorten zien er natuurlijk uit. Ze worden vaak gezien als zeer traditioneel, synoniem voor landelijke gebieden.
Er zijn verschillende houtsoorten die voor houten poorten kunnen worden gebruikt. Hardhout of zachthout zijn geschikte oplossingen voor uw houten poorten. Hardhout zoals afrormosia of padoek wordt door ons vaak gebruikt, hoewel poorten ook kunnen worden gemaakt van andere houtsoorten.

  • Houten poorten kunnen uniek zijn. Geen twee zijn hetzelfde vanwege de natuurlijke nuances en vormen in hout.
  • Houten poorten met dichte planken kunnen meer privacy bieden, hoewel ze vaak zwaar zijn en moeilijk regelmatig te openen zijn. Als dit het geval is, kan het de moeite waard zijn om te overwegen elektrische poorten te installeren.
  • Hardhouten poorten zijn sterk en duurzaam. Houten poorten hebben echter mogelijk meer periodiek onderhoud nodig dan hun stalen tegenhangers.

schuifpoort met paddock latjes horizontaal

Vraag 5: wat met de bescherming?

Het beschermen van uw poort is ook een zeer belangrijke stap om ervoor te zorgen dat uw poort niet alleen bestand is tegen de elementen, maar ook tegen continu gebruik en de tand des tijds doorstaat. Het uiteindelijke uiterlijk van uw poort moet dan worden overwogen, d.w.z. decoratieve coating / kleur. Wij geven de mogelijkheid om rechtstreeks op het staal te poedercoaten als een voordelige oplossing.
Houten poorten kunnen worden gebeitst of geconserveerd om het hout waterdicht te maken en rot te voorkomen. Let wel dat dit om de zoveel tijd moet worden onderhouden.

Vraag 6: wat met decoratieve afwerking?

Voor stalen poorten is er de mogelijkheid om te poedercoaten om een verscheidenheid aan decoratieve kleuren en afwerkingen te verkrijgen.
Gekleurde beits of specifieke houtverven worden gebruikt om hout te kleuren, of vernissen om een natuurlijker uiterlijk te geven.

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat

Je kan bij ons terecht voor zowel het ontwerp, de productie als de plaatsing en poortautomatisatie van jouw poort op maat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend plaatsbezoek en we helpen je graag verder.

Contact

Tel: 09 324 60 32
E-mail: info@clementpoorten.be
Adres: Léon Bekaerlaan 30C
9880 Aalter

clement poorten bestelwagen

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor jouw project?

Laat het ons weten en we helpen je met plezier verder.