Poort met houten latten? Tips en inspiratie

houten poort paddock latjes

Een poort met houten latten als afwerking is een concept dat de laatste jaren weer erg aan het terugkomen is. En dat is volledig terecht als je het ons vraagt. Deze poortbekleding past zowel bij landelijke als moderne woningen en je kan er zowel bij volledig houten poorten als gecombineerd met staal mooie projecten mee realiseren.
In dit artikel geven we je graag wat info, tips en inspiratie voor een poort met houten latten.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor houten latjes?

In de meeste van onze projecten maken we gebruik van tropische houtsoorten, waarbij een poort in padouk of een poort in afrormosia het meest worden gekozen.
Niet alleen omdat deze houtsoorten zeer goed bestand zijn tegen weersinvloeden, maar ook omdat ze in hun natuurlijke kleur en uiterlijk al zeer mooi ogen. Ideaal voor een authentieke look aan je poort te geven dus.

poort met padouk latjes  poort in afrormosia

Uiteraard kunnen ook andere Europese houtsoorten worden gebruikt voor de lattenafwerking, Maar die worden vaker gebruikt bij poorten die nog extra behandeld of geschilderd worden.

Poorten met dunne latjes: wat zijn de mogelijkheden?

Wat betreft de plaatsing van de latten, kunnen we eigenlijk vanalles doen. Een populaire keuze is een poort met dunne verticale latjes. Hierbij heb je dan nog de mogelijkheid om er al dan niet een poort met doorkijk van te maken.

Er zijn varianten waarbij de latjes zeer dicht tegen elkaar staan en je dus niet zal zien wat zich aan de andere kant van de poort afspeelt, maar je kan ook opteren voor een ruimere afstand tussen de latjes, wat dan wel meer doorkijk geeft.

houten poort paddock latjes

Draaipoort met padouk latjes

Poort met horizontale latten

Voor een meer moderne look, kunnen de houten latten ook in een horizontale afwerking komen. Dit doen we af en toe voor schuifpoorten en daar kan je ook fraaie resultaten mee boeken. Ook hierbij is het trouwens perfect mogelijk om te spelen met lattenafstanden.

poort met horizontale planken schuifpoort met paddock latjes horizontaal draaipoort grenen planken horizontaal

Poorten met dikke latten of plankenafwerking

Voor een meer landelijke of traditionele look, kan je kiezen voor grotere latten of een plankenafwerking. Ook dit kan zowel verticaal als horizontaal.
Puur op esthetisch vlak zien we een horizontale afwerking net iets vaker bij een poort uit één stuk zoals een schuifpoort op rail. Verticale plaatsing is dan weer erg mooi voor draaipoorten.
Al bestaan er altijd wel creatieve uitzonderingen.

schuifpoort in hout afrormosia

houten en stalen poort Metalen poort met hout bekleed 2

Volledig in hout of combineren met metaal?

Zoals gezegd kan je de poort volledig in hout afwerken of combineren met een metalen frame. Eigenlijk is dat vooral een stijlkeuze. Je moet de poort in de eerste plaats graag zien en ze moet passeren bij het uitzicht van de woning en/of de tuin.

Wil je graag een paar varianten bekijken? Maak gerust even een afspraak. We kunnen je vanalles laten zien qua inspirerende voorbeelden.

latjes inspiratie in atelier

Clement Poorten helpt je graag aan een poort op maat

Je kan bij ons terecht voor zowel het ontwerp, de productie als de plaatsing en poortautomatisatie van jouw poort op maat. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend plaatsbezoek en we helpen je graag verder.