Draaipoort laten plaatsen? Informatie en tips

Dubbele draaipoort hout en cortenstaal

Wens je een draaipoort te plaatsen in jouw garage of schuur of voor de oprit? Draaipoorten zijn de klassieke keuze wanneer je denkt aan een poort, hoewel er natuurlijk ook schuifpoorten bestaan. In dit artikel geven we je graag een aantal aandachtspunten en inspirerende voorbeelden die je kunnen helpen bij de keuze voor jouw poort op maat.

Wat zijn de voordelen van een draaipoort?

Het grootste voordeel van een draaipoort tegenover een schuifpoort is dat je die heel vlot kan integreren in bestaande gebouwen. Denk je aan een nieuwe toegangspoort tot je woning tijdens renovatiewerken? Dan is een draaipoort een voor de hand liggende keuze om in de bestaande toegang te integreren.

Indien er beperkte ruimte is om een schuifpoort te laten plaatsen (bijvoorbeeld geen zijruimte om deze te laten openschuiven) kan een draaipoort een optie zijn. Ook indien deze poort op een smalle toegang of net naast de woning geplaatst moet worden.

Veel mogelijkheden voor automatisatie

Een ander groot voordeel? Een draaipoort kan je met diverse systemen automatiseren, je kan voor een automatische draaipoort dus kijken welke poortautomatisatie het beste uitkomt:

  • Een lineaire motor bovengronds is mogelijk. Handig voor iets zwaardere poorten of hekken.

  • Een ondergrondse motor is voor bepaalde draaipoorten of draaihekken ook mogelijk. Deze kan dan onzichtbaar worden geïntegreerd.

  • Bij garages of stallen is een automatisch knikarmsysteem ook een vaak voorkomende keuze.

Andere aandachtspunten en keuzes voor een draaipoort

De mogelijkheden en aandachtspunten voor je poort stoppen niet met de keuze van automatisering. Er zijn nog tal van andere zaken die je kan bekijken voor je definitief een keuze maakt.

Loopdeur voorzien?

Dit heeft vooral betrekking op poorten die als afsluiting van je erf dienen . Neem je niet zo vaak de wagen? Dan is het misschien overbodig om iedere keer de hele poort open te laten draaien. Wanneer je te voet of met de fiets vertrekt, is het misschien handiger om gewoon via een kleiner loopdeurtje te gaan. Dat hangt er vanaf of de poort de enige toegang vormt tot je erf en als het praktisch nuttig is.

Heeft je erf slechts één toegang? Dan is een loopdeur zeker geen overbodige luxe. Je kinderen kunnen dan bijvoorbeeld ook zelf vertrekken met de fiets zonder dat je de grote poort moet openen en sluiten.

Een deurbel, brievenbus of pakjesluik nodig?

Bij heel wat van onze projecten, gaat de tuinpoort samen met een nieuwe brievenbus, pakketjesluik en de integratie van een parlofoon of videofoon als deurbel.

Wanneer je investeert in een splinternieuwe draaipoort en ernaast staat nog een uitgeleefde brievenbus… dat is natuurlijk geen zicht. En laat je ook niet verrassen door de plotse afwezigheid van een deurbel of intercom. Als je bezoekers niet meer zomaar aan de voordeur geraken, zullen ze wel aan de poort kenbaar moeten maken dat ze er zijn, dus dan is een videofoon zeer handig.

Hoe wil je de poort bedienen?

Ook de gewenste poortbediening is het bekijken waard. Volstaat een drukknop nabij de poort? Neem je ook een afstandsbediening mee in de auto? Of is het interessant om je poort te bedienen met je smartphone? Met die laatste optie kan je huisgenoten altijd binnenlaten vanop afstand.

Hier zouden we je aanraden om direct voor zo veel mogelijk gebruiksgemak te kiezen.

Houten draaipoorten

Wanneer je kiest voor een houten draaipoort, ga je veelal voor een natuurlijke look en duurzaamheid. Wat het precies wordt, hangt af van het soort hout dat je kiest en de behandeling ervan.  Je kunt grosso modo kiezen uit de volgende houtsoorten: Europees hout, tropisch hout en thermisch behandeld hout. Elk heeft natuurlijk zijn eigen budget.

Wanneer je fan bent van een houten draaipoort die op en top natuurlijk is, dus zonder behandelingen of schilderwerk, kan je het best kiezen voor tropisch hardhout zoals een poort in padouk. Een andere tropische soort is afrormosia. Wil je de poort toch een likje verf geven? Dan zullen we meestal Europese houtsoorten adviseren.

houten poort afrormosia  

Metalen draaipoorten

Daarnaast kan je ook kiezen voor een metalen draaipoort in staal of aluminium. De troef van een metalen draaipoort is dat deze zeer solide en vormvast is. Zeker bij grote poorten is dat een belangrijke factor om weersbestendig te zijn. Metaal oogt vaak modern of wat meer industrieel. En over het algemeen heb je ook meer doorkijk.

Metalen draaipoorten worden bij ons op maat gemaakt uit dikwandige buizen of massief materiaal. Ze worden altijd behandeld door middel van galvanisatie of metallisatie gevolgd door een poedercoating in een RAL-kleur naar keuze om roest te voorkomen.

Dubbele draaipoort met aluminium platen Poort met aluminium platen 

Combinatie van hout en metaal

Het is ook mogelijk om beide materialen te combineren. Een hedendaagse trend is om een metalen frame te gebruiken voor een houten afwerking. Zowel voor landelijke als moderne stijl geeft dit mooie resultaten en het is voor zowat iedere draaipoort toepasbaar.

Metalen poort met hout bekleed 3

Hoe wordt de prijs van een draaipoort berekend?

Het prijskaartje van een draaipoort hangt voornamelijk af van 3 zaken: het materiaal, het systeem en het model. Je zal dus een aantal knopen moeten doorhakken voor we tot een definitieve prijs kunnen komen. Wij helpen je uiteraard graag met het nodige advies alvorens we een vrijblijvende offerte bezorgen voor jouw keuzes.

De volgende elementen moet je zeker bekijken:

1. Gewenste poortbekleding

Qua bekleding zijn de mogelijkheden heel groot. Als je puur naar de prijs kijkt, is een stalen bekleding doorgaans wel goedkoper, al is dat ook deels afhankelijk van de afmetingen van de poort. Een standaard poort kan een stalen bekleding goed aan.

  • Wil je jouw poort met hout bekleden? Dan kan je bijvoorbeeld ook gaan voor een lichtere poort met een stevige stalen structuur.
  • Je kunt er ook voor kiezen om je poort aan beide kanten te bekleden. Die laatste optie kost wel wat meer, maar het resultaat is natuurlijk ook fraaier.
  • Je kunt ook kiezen voor een enkele bekleding, dan bekleed je de poort alleen aan de buitenzijde, dit is dan zichtbaar voor de buitenwereld. Een poort met enkele bekleding is vaak goedkoper, nadeel is dat je dan wel zelf kijkt op het stalen frame aan de binnenzijde.

2. Automatiseren of niet?

De keuze om al dan niet voor een automatische poort te gaan is ook zeer bepalend voor de prijs. De poortmotoren zijn immers een behoorlijke kostenpost op de eindfactuur. Bij veel projecten maakt de poortautomatisatie nagenoeg de helft van het totale budget uit. Zo kan je dat alvast wat incalculeren.

3. Montage

De montagekosten kunnen soms hoger oplopen dan de productiekosten voor de eigenlijke poort. Hoe en waar de poort moet komen, is dus ook belangrijk voor de prijs.  Moeten we bijvoorbeeld breekwerken doen of nieuw beton laten gieten? Zijn er bijkomende palen nodig? Dan gaan er natuurlijk meer werkuren in gaan kruipen dan wanneer dat alles niet hoeft.

4. Kleur en structuur

De kleur en structuur van jouw poort is ook bepalend voor de prijs. Je kunt voor diverse afwerkingsmogelijkheden kiezen. Laat je een grote houten poort vooraf helemaal verven? Dan zit het verfwerk natuurlijk in de prijs. Een stalen poort wordt uitgerust met een roestwering en poedercoating. De kleurkeuze is trouwens ook bepalend voor de prijs. Zo zijn er een aantal veelgebruikte basiskleuren, maar je kan ook voor een specifieke mengeling gaan, wat dan wel een kleine meerprijs kan hebben.

5. Extra opties

Je kunt ook altijd kiezen voor extra opties zoals die al eerder in het artikel zijn aangehaald: een extra loopdeur, een brievenbus, een videofoon of een pakketjesluik? Uiteraard bepalen die ook mee de uiteindelijke prijs.

Clement poorten is uw specialist in draaipoorten en hekken op maat

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een houten of metalen draaipoort of beide materialen gecombineerd?  Dan werken we graag met jou aan je project: van het ideale ontwerp tot de productie en de plaatsing.

Contacteer ons gerust voor een eerste afspraak en we maken graag een vrijblijvende offerte op.

Openingstijden
kantoor en atelier:

Maandag t/m vrijdag
8:00 – 17:00 uur

Een vraag of een vrijblijvende offerte voor uw project?

Laat het ons weten en we helpen u met plezier verder.